Jyväskyläläisen Halssilan koulun rehtorin työhuone ei ole koolla pilattu, mutta sopu sijaa antaa – heti syntyy sellainen vaikutelma, että vastaanotto on positiivinen kaikille sisääntulijoille.

Kenties se johtuu siitä, että rehtori Meri Lumela tuntee itse olevansa juuri siellä, missä pitääkin.

– Jyväskylä on ollut minulle hyvä paikka vuodesta 1984 lähtien, Lumela sanoo.

– Aloitin silloin opiskelut luokanopettajaksi ja tällä tiellä ollaan. Minulla on työ, mistä tykkään. Saan sekä opettaa että tehdä hallinnollista työtä. Työurani aikana olen myös saanut olla mukana kehittämässä koulua muun muassa opetussuunnitelmatyön kautta.

– Halssilan koulussa on myös erittäin hyvä työporukka ja tiedän, että lapsista välitetään täällä todella paljon.

Samaan syssyyn Lumela antaa ison kiitoksen koko Halssilan lähiön yhteisölle.

– Minusta Halssila on positiivisessa mielessä perinteinen lähiö, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja välittävät toisistaan. Se synnyttää yhteisöllisyyttä.

– Myös koulun vanhempainneuvosto on vahvasti mukana koulun toiminnan kehittämisessä.

– Lasten ja nuorten hyvän kasvuympäristön turvaamiseksi tarvitaan meidät kaikki. Ei yksin koti tai koulu, vaan koko yhteisö.

Koronavuosien aikana Halssilan yhteisöllisyys kärsi jonkinasteisen kolauksen, mutta nyttemmin tilanne on normalisoitumassa.

– Koronan jälkeen oli vaikeaa saada vanhemmat takaisin koulun toimintaan, Lumela sanoo.

Osin siihen oli syynä teknologinen harppaus, jonka kautta opittiin, että asioita voi hoitaa sähköisesti.

– Tuo muutos on ollut pääosin hyvä, mutta minusta on tärkeää tavata ihmisiä myös kasvokkain.

Oleellista on puuttua mahdollisiin ongelmiin oikeaan aikaan ja oikealla tavalla.

Alakoulun rehtorina Lumela näkee ja kokee päivittäin lasten ja nuorten elämän iloja ja suruja.

Toisinaan eteen tulee myös haastavia tilanteita.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosa lapsista ja perheistä voi hyvin – ja vain osa tarvitsee vahvempaa tukea, Lumela painottaa.

– Oleellista on puuttua mahdollisiin ongelmiin oikeaan aikaan ja oikealla tavalla.

Lumelan mukaan Suomen neuvola-järjestelmä, varhaiskasvatus ja perusopetus antavat tähän hyvät mahdollisuudet, koska lähes kaikki lapset käyvät läpi nämä portaat.

Pelkät mahdollisuudet eivät kuitenkaan aina riitä.

THL:n viime vuonna toteuttaman kouluterveyskyselyn mukaan yläkoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten ahdistuneisuus oli viime vuonna jopa korkeammalla tasolla kuin koronavuosien aikana.

Kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta kertoi 22 prosenttia kyselyyn osallistuneista oppilaista. Tytöistä ahdistuneisuutta koki 34 prosenttia ja pojista yhdeksän prosenttia.

– Ahdistuneisuutta voivat aiheuttaa muun muassa koulussa pärjääminen, sosiaalinen media ja ulkonäköpaineet, Lumela sanoo.

Nuoret myös kokevat, että elämässä pitäisi tietää kovin varhain, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa.

Lumelan mielestä lapsille ja nuorille pitäisi taata rauha kasvaa, oppia ja löytää oma paikkansa yhteiskunnassa.

– Meillä Jyväskylässä tässä toimii sateenvarjona toisen asteen koulutus, jossa valintoja voi tarvittaessa tehdä uudelleen ja siten löytää itselleen sopivan opiskelupaikan.

Jyväskylässä on kaikissa kouluissa käytössä kiusaamisen vastainen toimintamalli. Teknologian kehityksen myötä kiusaaminen on saanut uusia muotoja.

– Kiusaamiseen puututaan, mutta aina se ei helppoa. Nykyisin some on jollain tavalla mukana lähes kaikissa kiusaamistapauksissa.

– Joku jätetään ulkopuolelle muiden välisestä viestinnässä tai sitten puhelimeen tulee anonyymejä kiusaamisviestejä, joista lähettäjä ei jää aina kiinni.

– Pitää muistaa, että älylaitteiden ja somen tuoman vapauden vastapari on vastuu omasta toiminnasta.

Vanhempien on myös tärkeä tietää mitä lapset älylaitteillaan tekevät ja ruutuajan rajoittamisellakin on hyvinvointia vahvistava vaikutus.

Ansiotyönsä lisäksi Lumelalla on lukuisia luottamustehtäviä, josta osa on varsin painokkaita. Aika on kortilla, mutta kaikkeen ei ole aina pakko ehtiä.

– Ajan riittävyys on valinta, Lumela kiteyttää.

– Ulos, pihalle ja metsään lenkille pääsee, kun sitä haluaa.

Lumela uskoo, että hänen pitkä kokemuksensa eri tehtävistä auttaa myös tiukkojen poliittisten päätösten tekemisessä esimerkiksi Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuustossa.

– Yhteinen pohdinta, toisten mielipiteiden ja näkemysten kuunteleminen ja kunnioittaminen ovat avaimia hyviin ja aikaa kestäviin päätöksiin, Lumela kiteyttää.

Kohta – no, rehtorilla ehkä vähän myöhemmin – alkaa kuitenkin kesäloma, ja silloin koulu ja politiikka saavat jäädä sivuun ainakin hetkeksi.

– Lähdemme varmaankin patikointimatkalle jonnekin pohjoiseen, ehkä Norjaan, Lumela suunnittelee.

Ei siis etelään?

– Mieluummin aina pohjoiseen.